Cerca
Registered Users
Go to content

Main menu:

Sarbatori fericite 2015

Published by in Vizitatori ·
Tags: craciunanulnoupensiunetelepteanancutavaduizeimaramures
La Multi Ani ! Un Craciun Fericit si Un An Nou Plin de Bucurii 2015 !!!
Din partea Pensiunii din Deal La Ancuta Teleptean Vadu Izei MM – Romania.
Fie ca sarbatorile de iarna sa va aduca bucuria craciunului prin speranta,
spiritul craciunului prin pace
si emotia craciunului prin dragoste!
Frumusetea sarbatorilor de iarna sa va gaseasca in case alaturi de cei dragi.
 Aceasta sarbatoare sa va aduca multa sanatate, fericire si implinirea tuturor dorintelor!
Sarbatori fericite cu bucurii si impliniri alaturi de cei dragi!

Maramureșul înglobează toată viața rurală, neschimbată obiceiurile țăranului român și modul lor de viață. Traditiile pastrate si promovate de maramureseni, cu ocazia sarbatorilor de iarna, atrag turisti din toate colturile lumii.
Acestia raman impresionati de caldura cu care sunt primiti, motiv pentru care parasesc tara noastra cu dorinta de a reveni. 
 
Orice trecător, musafir sau turist, ce poposește prin zonă, are oportunitatea de a face un pas înapoi în timp și de a fi martorul unei vieți simple, trudite în natura acestui meleagÎnsă din toate sărbătorile dintre ani, “sara” Crăciunului rămâne cea mai frumoasă. Nimeni nu este singur sau trist.
 Maramureş este una din puţinele zone în care costumul tradiţional a fost păstrat aproape nealterat de către influenţele urbane. Şi chiar dacă poate fi admirat doar duminica, atunci când moroşenii merg la biserică, sau cu alte ocazii de sărbători religioase sau de alte sărbători, fiecare moroşan, fără nici o excepţie, deţine un costum tradiţional.
Nu doar bătrânii îmbracă acest costum, ci şi „coconii” (copiii preşcolari), fapt prin care se explică această continuitate. 
Maramuresul este inca un loc in care se pot auzi glasurile copiilor si tinerilor, dar si ale celor batrani care vestesc Nasterea Domnului Iisus, dar intai de toate intreaba: “Slobodu-i a colinda?”. 
Lumina nu se stinge toată noaptea iar porţile se lasă deschise pentru a vă primi pe voi, cei care doriţi să aveţi parte de un Crăciun adevărat.
In Ajunul Craciunului, in satele din Maramures primii care pleaca la colindat sunt copiii. Cu traistutele in gat, acestia merg pe la case ca sa anunte marele eveniment care se va produce, iar in schimbul colindei lor se obisnuiste sa se ofere colacuti, nuci, mere, iar acum, din ce in ce mai des, se dau bani.
 
Sărbătoarea e plină de obiceiuri frumoase, încărcate de semnificaţii pe care oamenii din toate părţile vin să le admire, pentru a se bucura de un Crăciun pur românesc

Hristos se naste si Maramuresul e in sarbatoare. Dupa Slujba de la biserica, morosenii pleaca de la biserica si colinda pe la case toata noaptea, imprastiind prin colinde, vestea Nasterii Mantuitorului.
Satele sunt animate de cete de colindatori, pana a doua zi dimineata. Truda le e rasplatita cu nuci si mere, cozonaci calzi si carnati, cu vin si horinca.
 
In seara de Crăciun, se umblă cu Steaua, Irozii şi Viflaimul.
Este momentul în care măştile populare îşi primesc rolul cuvenit.
Obiceiurile vor continua şi în zilele următoare şi vor ţine până la Bobotează (06 ianunarie): obiceiuri încărcate cu semnificaţii vechi de când lumea, toate unice în felul lor.
Masa de Craciun, momentul magic al sarbatorii 

Cel mai important este ca de Craciun casa sa fie curata si impodobita de sarbatoare, iar masa sa fie plina, pentru ca adunarea membrilor familiei in jurul mesei si al bradului este elementul cel mai bine conservat. 
 În noaptea de Crăciun și de Anul Nou, toți membrii familiei trebuie să mănânce o bucată de piftie de pe o farfurie mare, în care se află și o parte din capul porcului, despre care se spune că aduce noroc
 
Cu circa o luna inainte de Craciun, in Maramures incep pregatirile pentru colindat, culminand in cele doua zile anterioare sarbatorii, cand femeile pregatesc mancarurile si se impodobesc interioarele locuintelor, cu masa cu fata brodata, feţe de perne ornamentate, pe pereti se pun sterguri si blide ornamentate, crengi de brad, banita, busuioc, barbanoc.
 
Incepand cu intaia zi de Craciun si in urmatoarele zile ale acestei sarbatori, copiii umbla cu Steaua, cantand colinde de stea prin care vestesc nasterea lui Iisus Hristos
 
Tradiţiile şi obiceiuri sunt o parte semnificativă a sărbătorilor de iarnă. De la tăiatul porcului, împodoibitul bradului sau mersul la colindat toate au ajuns să fie o parte componentă a lunii decembrie, imposibil de trecut cu vederea.Contact Webmaster Valentindam
Copyright 2015. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu